Hieronder tref je een actueel overzicht aan van de workshops e.d. in 2024. Hoewel de activiteiten primair voor de leden van VleGel worden georganiseerd, zijn niet-leden eveneens welkom (die betalen dan wel een bijdrage). De ALV is echter alleen toegankelijk voor leden, het VleGel-weekend is ook toegankelijk voor aspirant leden. Als je geïnteresseerd bent om een activiteit bij te wonen, kun je contact opnemen met ons secretariaat, tenzij anders vermeld.
Batexplorer tips en trucs
Informatieve avond over het werken met bestanden van de Batlogger M/M2 in combinatie met het softwareprogramma BatExplorer op 23 februari. Erg nuttig voor mensen die deelnemen aan NEMVTT programma van de Zoogdiervereniging.
We kijken o.a. naar:
- Importeren en exporteren
- Filteren op calls en frequentie
- Aanmaken projecten/soorten
- Snelkeuze soorten op de werkbalk
- Frequentie hulplijnen zichtbaar maken
- Tips bij analyseren van soorten
- Vragen?
Aanvang: 20.00 uur zaal open 19.30 uur. Sluiting: 22.00 uur
Locatie: Hoofdingang Ommershoflaan 35, 6861 CH Oosterbeek.
OV: Station Oosterbeek op ca. 10 minuten loopafstand.
Voor Vlegelleden gratis. Anders in overleg
Opgave bij secretariaat Vleermuiswerkgroep Gelderland.
secretariaat@vlegel.org
Algemene vergadering 2024
De algemene vergadering vindt plaats op 28 maart 2024.
Aanvang: 19.30 uur zaal open 19.00 uur. Sluiting: 22.00 uur
Locatie: Hoofdingang Ommershoflaan 35, 6861 CH Oosterbeek.
OV: Station Oosterbeek op ca. 10 minuten loopafstand.
Graag aanmelden bij het secretariaat i.v.m. koffie/thee
Geluidenworkshop voor beginners
In het voorjaar van 2024 organiseert de VleGel een beginnerscursus voor werken met een batdetector.
Deze workshop bestaat uit een theoriegedeelte en een praktijkgedeelte in een avond.
25 april, aanvang 19.30 uur. Oldenallerallee 3, 3882 RW PUTTEN
We beginnen om 19.30 uur met koffie/thee en daarna de theorie (uitleg) over vleermuizen en geluiden. Rond 21.30 uur zijn we buiten voor het praktijk gedeelte, dus vleermuisgeluiden horen en herkennen. Dit is de basis als je begint met een batdetector naar vleermuizen te luisteren of gewoon nieuwsgierig bent wat vleermuizen te zeggen hebben.
Er zijn een paar extra batdetectors beschikbaar.
Let op, deze workshop is weerafhankelijk. Bij regen en/of harde wind verplaatsen we het praktijkgedeelte.
Informatie/opgave bij het secretariaat.
Vlegelweekend niet uitvoerbaar dit jaar
Achter de luiken excursie in september
Op donderdag 12 september om 17:00uur organiseren we een excursie op het Nederlands Openluchtmuseum. We zullen na sluitingstijd van het museum gaan kijken of er vleermuizen zitten achter de diverse luiken van de panden in het museum.
In september 2018 hebben we dit ook gedaan, toen hebben we vier mannetjes en 1 vrouwtje van de gewone dwergvleermuizen aangetroffen. Het vrouwtje zat samen met een mannetje achter een luik.
Via de batdetector zijn toen vele dwergvleermuizen gesignaleerd, sociale roepgeluiden van de dwergvleermuizen, watervleermuizen, een enkele hoog overvliegende rosse vleermuis en enkele ruige dwergvleermuizen.
Wil je mee? We kunnen met maximaal 12 personen op pad. Opgeven kan tot en met 8 september bij: jo_annvandenberg@hotmail.com
Bezoek winterverblijf vrijdag 27 september
Voor leden die niet aan wintertellingen deelnemen is het een nieuwe ervaring om eens een belangrijk winterkwartier te kunnen bekijken en vleermuizen en hun kenmerken van dichtbij te zien. De eerste vleermuizen die hier gaan overwinteren zijn al gearriveerd, maar zijn nog niet in winterslaap. Dit zijn vooral watervleermuizen en meervleermuizen; minder zeker is of er al grootoorvleermuizen en franjestaarten te zien zijn, soorten die hier wel overwinteren maar vaak pas later binnenkomen in de kelders.
Uiteraard zijn alle leden welkom. En als je iemand wilt meenemen met wie je veel contact hebt over vleermuizen, zoals een terreinbeheerder of gemeenteambtenaar, dan kan dat in principe ook. De excursie wordt zoals gebruikelijk geleid door Ruud Kaal en Gerhard Glas.
Het winterverblijf ligt op militair terrein met bewaking. Daarom moeten we de gegevens van de deelnemers van tevoren opgeven. Bij aanmelding moet je je naam, telefoonnummer en persoonlijk e-mailadres doorgeven.
Het aantal deelnemers is maximaal 20. Aanmelden uiterlijk 17 september met volledige gegevens bij Ruud Kaal, rutgerkaal@gmail.com
Het gaat op volgorde van binnenkomst van aanmeldingen met complete gegevens, maar als er méér aanmeldingen zijn dan krijgen leden voorrang die nog niet bekend zijn met het fenomeen winterslaap/winterkwartieren.
We verzamelen tussen 13.45 en 14.00 uur bij de ingang van het afgesloten terrein van de Oranjekazerne bij de wacht (zie onder) op de Clement van Maasdijklaan. Dat is een zijweg van de Koningsweg, de Koningsweg loopt op de kaart ‘horizontaal’ ten noorden van Arnhem en de A-12. Je ziet aan de Koningsweg grote borden staan die wijzen naar “Complex Oranjekazerne”, daar sla je de (doodlopende) Clement van Maasdijklaan in tot bij de slagboom met wachtpost.
De excursie eindigt om ongeveer 16.00 uur.
Als je de locatie niet kunnen vinden, bel dan Ruud Kaal op 06-40835149.
De kelders zijn niet schoon zijn maar wel nat, dus je hebt laarzen/waterdicht schoeisel nodig. En om in het donker vleermuizen te zien heb je natuurlijk een goede zaklantaarn nodig (het lichtschijnsel van een mobiele telefoon is absoluut onvoldoende!).
Wat je eventueel wilt eten en drinken graag zelf ook meenemen. Op militaire terrein is fotograferen verboden, maar in de kelder mag je gewoon foto’s nemen.
Met vriendelijke groeten,
Ruud Kaal, Gerhard Glas
Herkenning in winterverblijven 21 november
Op donderdag 21 november komt Erik Korsten ons bijpraten over de kenmerken van
vleermuizen in winterverblijven. Naast het leren kennen van vleermuizen in de winter (of het
ophalen van die kennis) is de lezing een mooie gelegenheid om telleiders van de diverse
objecten te spreken en mogelijk afspraken te maken.
Opgave verplicht: secretariaatvlegel@gmail.com
Aanmelden kan tot en met dinsdag 19 november.
Plaats: Ommershoflaan 35, 6861 CH Oosterbeek
Datum: 21 november 2024
Aanvang: 19:30 uur
Voor leden gratis