Hieronder tref je een actueel overzicht aan van de workshops e.d. in 2022. Hoewel de activiteiten primair voor de leden van VleGel worden georganiseerd, zijn niet-leden eveneens welkom (die betalen dan wel een bijdrage). De ALV is echter alleen toegankelijk voor leden; het VleGel-weekend is ook toegankelijk voor aspirant leden. Als je geïnteresseerd bent om een activiteit bij te wonen, kun je contact opnemen met ons secretariaat, tenzij anders vermeld.
Workshop Herkenning van vleermuizen in winterverblijven
Donderdag 3 november van 19.30 tot 21.30 uur
Wijkcentrum Bakermat, van Nispenstraat 139, 6814 JA Arnhem. Deze workshop is niet alleen bedoeld voor mensen die vleermuizen in winterverblijven gaan tellen, maar is ook een aanrader voor iedereen die de in Nederland voorkomende vleermuizen beter wil leren herkennen.
Voor Vlegel-leden, gratis. Voor niet-leden: € 10 (voor dit bedrag kun je t/m 31 december 2022 meteen ook lid zijn).
Zaal open om 19.00 uur voor koffie/thee wordt gezorgd.
Aanmelden, via secretariaat@vlegel.org.
Wijkcentrum Bakermat ligt ca.15 minuten lopen van NS-station Arnhem (achterzijde).
Excursie Klein Heidekamp, zaterdag 24 september
Voor leden die niet aan wintertellingen deelnemen is het een nieuwe ervaring om eens een belangrijk winterkwartier te kunnen bekijken en vleermuizen en hun kenmerken van dichtbij te zien. De eerste vleermuizen die hier gaan overwinteren zijn al gearriveerd, maar zijn nog niet in winterslaap. Dit zijn vooral watervleermuizen en meervleermuizen; minder zeker is of er al grootoorvleermuizen en franjestaarten te zien zijn, soorten die hier wel overwinteren maar vaak pas later binnenkomen in de kelders.
Uiteraard zijn alle leden welkom. En als je iemand wilt meenemen met wie je veel contact hebt over vleermuizen, zoals een terreinbeheerder of gemeenteambtenaar, dan kan dat in principe ook. De excursie wordt zoals gebruikelijk geleid door Ruud Kaal en Gerhard Glas.
Het winterverblijf ligt op militair terrein met bewaking. Daarom moeten we de gegevens van de deelnemers van tevoren opgeven. Meer info rutgerkaal@gmail.com
Het aantal deelnemers is maximaal 20. Aanmelden uiterlijk 17 september.
Het gaat op volgorde van binnenkomst van aanmeldingen met complete gegevens, maar als er méér aanmeldingen zijn dan krijgen leden voorrang die nog niet bekend zijn met het fenomeen winterslaap/winterkwartieren.
We verzamelen tussen 12.45 en 13.00 uur bij de ingang van het afgesloten terrein van de Oranjekazerne bij de wacht (zie onder) op de Clement van Maasdijklaan. Dat is een zijweg van de Koningsweg, de Koningsweg loopt op de kaart ‘horizontaal’ ten noorden van Arnhem en de A-12. Je ziet aan de Koningsweg grote borden staan die wijzen naar “Complex Oranjekazerne”, daar sla je de (doodlopende) Clement van Maasdijklaan in tot bij de slagboom met wachtpost.
De kelders zijn niet schoon zijn maar wel nat, dus je hebt laarzen/waterdicht schoeisel nodig. En om in het donker vleermuizen te zien heb je natuurlijk een goede zaklantaarn nodig (het lichtschijnsel van een mobiele telefoon is absoluut onvoldoende!).
Nacht van de vleermuis 2022
Brummen – Groot Engelenburg
Organisatie: Vleermuiswerkgroep Gelderland
Wanneer: Vrijdag 26 augustus 2022 van 20.45 tot 23.00 uur
Waar: Poort ingang Groot Engelenburg
Locatie: Eerbeekseweg 6, 6971 LB Brummen
Voor wie: Vanaf 12 jaar
Kosten: Gratis
Aanmelden: h.heskamp@chello.nl (Max. 20 pers.)
Kasteel Cannenburch – Vaassen
Organisatie: VleGel (Vleermuiswerkgroep Gelderland)
Wanneer: Vrijdag 26 augustus 2022 van 20:45 – 22:15 uur
Waar: Kasteel Cannenburch – Vaassen
Locatie: Maarten van Rossumplein 4, 8171 EB Vaassen
Voor wie: alle leeftijden
Kosten: 3€
Aanmelden: fransbosch@gmail.com (max. 12 pers.)
Extra info: verzamelen vanaf de brug over de gracht
Arnhem – Sonsbeekpark
Organisatie: Vleermuiswerkgroep Gelderland
Wanneer: Zaterdag 27 augustus 2022, van 20:15-22:15uur
Waar: Park Sonsbeek, Arnhem
Locatie: na aanmelding wordt de startlocatie aan u doorgegeven
Voor wie: Kinderen vanaf 9 jaar en volwassenen.
Kosten: Gratis
Aanmelden: VleermuisArnhem@hotmail.com (max. 45 pers.)
Tuintelling vleermuizen 2022
In veel Nederlandse tuinen zijn regelmatig vliegende vleermuizen te zien. Dat kan je zelf ontdekken op 6 en 7 mei 2022 tijdens de Nationale Vleermuistuintelling.
Tijdens dit weekend roept de Zoogdiervereniging iedereen op om waarnemingen van vleermuizen in de tuin door te geven. Hiermee wil de Zoogdiervereniging de aanwezigheid van vleermuizen in tuinen en de bebouwde omgeving onder de aandacht brengen en daarover zoveel mogelijk gegevens verzamelen. Waar zien deelnemers aan de tuintelling vleermuizen in hun tuin vliegen en welke soorten kunnen dat zijn? En waar zien deelnemers helemaal geen vleermuizen? Met genoeg tellingen kunnen we bijvoorbeeld een indicatie krijgen of er een verschil is in tuinen in stadskernen, buitenwijken en dorpen.
Meer informatie: klik hier.
ALV 2022
De jaarlijkse Algemene Leden Vergadering vindt plaats op 6 april en is alleen toegankelijk voor leden. Besproken worden onder andere de financiën (begroting en kascontrole), het jaarverslag en het verslag van voorgaande ALV. Tevens is er ruimte voor overige onderwerpen en vindt er af en toe een presentatie plaats. Wil je kort iets presenteren, meld het dan via het secretariaat.
Datum: woensdag 6 april 2022.
Batdetectorworkshop beginners 2022 (max. deelnemers bereikt)
VleGel weekeinde 2022 (In verband met onduidelijkheden betreffende corona volgt er dit jaar nog geen Vlegelweekend).
Regionale kolonietellingen
Tijdens de kolonietellingen wordt het aantal vleermuizen van een kolonie gewone dwergvleermuizen vastgesteld door het aantal uitvliegende dieren te tellen. Eén maal als de jongen nog niet meevliegen (1 – 20 juni) en één maal als de jongen wel meevliegen (1 – 20 juli). In principe wordt in elk van de 15 regio’s zo’n telling gehouden. Ze worden dan ook gecoördineerd door de regiocoördinatoren.
Meer info: bij je eigen regiocoördinator.